Kabeljauw met selderpuree en witte wijnsaus
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4 | 40 minuten | 60 minuten |
Ingrediënten:
- 600 à 800 g kabeljauwhaasje
- 800 à 1000 g zacht kokende aardappelen
- 1 bussel witte selder
- 1 teentje look
- 2 sjalotten
- boter of ghee
- 2 dl Noilly Prat (vermout)
- 2 dl visfumet
- 1 dl volle room
- peper en zout
- 1 blaadje laurier
- 1 takje tijm
- 1 eierdooier
- scheutje volle melk
Bereiding:
Pel een dikke sjalot en snipper in fijne stukjes.
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en smelt hierin een flinke klont boter of ghee.
Stoof de gehakte sjalot in de boter. Snij intussen de selderstengels in fijne stukjes van zo’n halve centimeter breed.
Houd enkele malse selder stengels met jonge blaadjes apart.
Doe de stukjes selder bij de gestoofde sjalot en roer regelmatig om om aanbakken te vermijden. Stoof de selder gaar in ongeveer 10 à 15 min.
Bereid aardappelpuree en stort de gestoofde selder bij de puree en meng de selder voorzichtig onder de puree.
Voeg een klontje boter toe, een scheut melk en de eierdooier. Roer tot je een smeuïge selderpuree verkrijgt.
Proef en kruid de puree indien nodig bij met peper en zout.
Snipper de malse selderstengels met jong loof in zeer fijne stukjes en meng door de puree.
Warm de puree zeer kort terug op.
Witte wijnsaus
Pel de sjalot en de look en snij grof.
Smelt een flinke klont boter in een sauspan. Stoof hierin de sjalot en de look. Voeg hierbij een takje tijm en een blaadje laurier. Voeg na 5 minuten de Noilly Pratt toe en laat zachtjes inkoken, tot het vocht 1/2 is verdampt.
Schenk er nu de visfumet bij en laat ook deze visbouillon op een zacht vuur 1/2 inkoken. Voeg de room toe en laat nog enkele minuten zacht pruttelen.
Zeef de saus en meng de sjalot en look door de selderpuree.
Proef de saus en breng op smaak met peper en zout.
Afwerking visgerecht:
Smelt een klontje boter in de pan en bak hierin het kabeljauwhaasje, 3 à 4 minuten aan elke zijde, afhankelijk van de dikte van de vis. Kruid de vis met peper en zout.
Schep op elk bord een flinke lepel selderpuree en leg hierop het gebakken kabeljauwhaasje, werk elk bord af met de overheerlijke witte wijn saus.
Smakelijk
Bereiding met de Thermomix:
In de Thermomix kan je de aardappelpuree bereiden en voor de laatste stap de gestoofde selder toevoegen.