Couscous met wortelen, witte kool en linzen

Porties Prep Tijd Kook Tijd
4  30 minuten 40 minuten

Ingrediënten:

  • 1 (rode) ui
  • 2 à 3 teentjes look
  • ghee, boter of olie
  • 2 dikke wortelen, in brunoise gesneden
  • ¼ witte kool, in julienne gesneden
  • 2 takjes groene selder, in brunoise gesneden
  • 10 abrikozen, in julienne gesneden
  • 1 el hot currypoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 peul kardemon, gekneusd
  • 25 ml witte wijn
  • 90 g linzen
  • 1 el groentebouillonpasta
  • 200 ml water
  • peper en zout
  • 320 g couscous

Aioli:

Bereiding:

Pel de ui en de look en hak fijn.

Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en smelt hierin een flinke klont boter, ghee of olie. Voeg paprika-, currypoeder, kardemon, ui en look toe en stoof gaar.

Na 5 min, voeg de wortelen, de witte kool en de selder toe en stoof kort aan. Blus met witte wijn, voeg de linzen, bouillonpasta en water toe. Zorg dat de linzen onder water staan, indien nodig voeg nog wat water toe. Breng de stoverij aan de kook en kook 20 min, check of de groenten en de linzen gaar zijn. Breng op smaak met peper.

Bereiding met Thermomix:

Doe de ui en de knoflook in de mengbeker en hak fijn 3 sec / snelheid 5,  bijspatelen en eventueel herhalen.

Voeg de olie, boter of ghee, kardemonpeul, paprika- en currypoeder  toe en sauteer 5 min / 100°C / snelheid 1 – zonder maatbekertje, plaats het spatdeksel.

Voeg de wortelen, witte kool en selder toe en sauteer 3 min / linksdraaien / 100°C / snelheid 1 –  zonder maatbekertje, plaats het spatdeksel.

Voeg de wijn, de linzen, het water (zorg dat de linzen onderstaan) en de groentebouillonpasta toe en kook 15 à 20 min / linksdraaien  / 100°C / snelheid 1 – zonder maatbekertje, plaats het spatdeksel.

Check of de groenten en de linzen gaar zijn. Breng op smaak met peper.

Couscous bereiden:
Weeg de couscous af in een pan, voeg 1 el bouillonpasta toe, kruid met peper en zout en schenk er 700 g heet water over. Laat de couscous een 10 min wellen tot ze al het vocht hebben opgeslorpt. Proef en voeg indien nodig een beetje extra heet water toe.

Kruid de couscous met peper van de molen en wat zout.

Aioli bereiden:

Kneus 1 à 2  knoflookteentjes in een vijzel en blijf stampen tot je een puree krijgt, voeg hierbij de overige ingrediënten en meng goed onder elkaar, laat minimum 2 uur rusten id koelkast.

 Serveer de couscous op een blaadje groene sla samen met de linzenstoverij en de aioli.

Smakelijk