Bananentaart
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
6 x 2 | 20 minuten | 40 minuten |
ZANDDEEG
Ingrediënten zanddeeg voor 2 taartjes:
- 200 g meel
- 80 g bloemsuiker
- 100 g echte boter
- 1 ei
- snuifje zout
Bereiding:
Doe al de ingrediënten in de mengkom van je keuken-machine of de thermomix (10 sec / snelheid 4 – bijspatelen en herhalen) en meng heel kort tot je een kruimelige gemengde massa bekomt. Verdeel het deeg in 2 gelijke bollen en verpak ze in vershoudfolie en laat minimum 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C. Beboter en bebloem een taartvorm 24 cm doorsnee.
Rol het deeg uit tussen 2 bakmatjes of bakpapier met een deegrol. Leg het uitgerolde deeg in de taartvorm. Rol met de deegrol over de taartrand om het overtollige deeg te verwijderen of knip bij met een schaar voor een brede rand.
Prik met een vork gaatjes in je deegbodem.
Leg vervolgens een vel bakpapier op het deeg. Vul de vorm met rijst of gedroogde peulvruchten en bak de taartbodem 10 à 15 minuten voor in de op 160°C voorverwarmde oven.
Neem het bakpapier weg en bak de taartbodem nogmaals 10 à 15 minuten tot de binnenkant mooi licht bruin is gebakken.
Laat het deeg afkoelen op een rooster.
CUSTARD – BANKETBAKKERSROOM
Ingrediënten custard – banketbakkersroom:
- 500 ml volle melk
- merg van 1/2 vanillestokje
- 2 eieren
- 80 g suiker
- 45 g maizena
- snuifje zout
Bereiding Thermomix: zie cookidoo recept CUSTARD
Warm de melk op in een pan.
Snij de vanillestok overlangs door en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Doe de zaadjes én de peul bij de warme melk en warm de melk verder op, maar laat ze niet koken.
Strijk het oppervlak glad en leg een vel vershoudfolie op de pudding, zo kan de custard afkoelen zonder dat er een vel op de pudding komt. Plaats de pudding in de koelkast en laat een half uurtje afkoelen.
SLAGROOM
- 200 ml room
- 30 g suiker
Thermomix: zet de vlinder op het mes van je goed gereinigde mengbeker. Doe de slagroom en de suiker in de mengbeker en klop de room stijf op snelheid 3, kijk in het gat van je mengbeker en klopt tot de gewenste structuur, blijf kijken want het gaat super snel!
GLAZUUR
Ingrediënten glazuur:
- 50 ml water
- 25 g suiker
- 1 el citroensap
- 1 blaadje gelatine
AFWERKING:
1 à 2 rijpe bananen in schijfjes gesneden
Vul de gebakken taart (zanddeeg) met een (dikke) laag custard. Spatel hierover de slagroom. Schik de schijfjes banaan op de room.
Als eindafwerking: borstel het glazuur over de banaan.
Serveer de taart zo vers mogelijk!
Smakelijk
TIP: Is het aardbeien seizoen, vervang de banaan door heerlijke verse aardbeien.
Heb je dit recept bereid? Laat me weten wat je ervan vond of deel je resultaat via Instagram. Tag dan zeker @comforteatingbym. Thx!