Aardappelsoep

Porties Prep Tijd Kook Tijd
6 à 8  20 minuten 30 minuten

Ingrediënten:

  • 1 à 2 (rode) uien
  • 2 teentjes look
  • 1 wit van prei in grove stukken
  • 2 takjes selder in grove stukken
  • 500 g aardappelen in 4 gesneden
  • 1 el groentebouillon pasta + 1 à 2 l water
  • 500 ml volle melk
  • ghee of olijfolie
  • 1 tl gehakte tijm
  • peper en zout
  • handje kervel of winterpostelein
  • 1 plakje knapperig uitgebakken spek pp

Bereiding met Thermomix:

Doe de knoflook en ui in de beker en hak 3 sec / snelheid 5. Voeg de vetstof en tijmn toe en stoof  3 min / 120°C / snelheid 1. Voeg bij de ui de prei, de selder, de aardappelen, peper en groentebouillon pasta en hak  5 sec / snelheid 5. Voeg het water toe, zorg dat de groenten net onderstaan en kook  20 à 25 min. / 100°C / snelheid 1.  Als de ingrediënten gaar zijn, voeg de melk toe en mix de soep 1 min / snelheid 10 (geleidelijk verhogen van 4 naar 10). Breng de soep op smaak met peper en zout.

Bereiding zonder Thermomix:

Hak de look en de ui fijn.
Smelt in een grote pot de vetstof, voeg hierbij de gehakte ui, look en tijm en stoof gaar. Hak in tussentijd de prei en de selder in grove stukken.
Voeg bij de ui de prei, de selder, de aardappelen, groentebouillonpasta en het water, zorg dat de groenten goed onderstaan. Kruid extra met peper en zout. Kook de soep een 20 tal minuten tot de groenten gaar zijn.

Voeg de melk er bij en mix de soep tot je een fluweel zachte textuur bekomt.

Afwerking:
Dien de soep op met de fijn gesneden kervel of winterpostelein en een knapperig uitgebakken stukje spek.

Smakelijk