E-nummers

E-nummers op het etiket van je voedingsmiddel.

Als een voedingsmiddel een toevoeging bevat, dan staat dit bij de ingrediënten. Eerst staat de naam van de categorie aangegeven, bijvoorbeeld ‘kleurstof’ of ‘smaakversterker’ gevolgd door de naam van de stof of het E-nummer. Als de stof meerdere functies heeft, dan wordt de categorie aangegeven die past bij de belangrijkste functie van het E-nummer in het voedingsmiddel.

Niet alle E-nummers zijn schadelijk, er zijn echter een aantal E-nummers waarbij wetenschappelijk onderzoek steeds vaker aantoont dat de stof gevaren kan opleveren voor uw gezondheid.

Hierna lees je welke E-nummers je beter kunt vermijden en waarom.

E-nummers zijn additieven, met of zonder voedingswaarde, die aan een voedingsmiddel worden toegevoegd om bepaalde eigenschappen te verbeteren. Ze worden ‘bewust’ aan voedingsmiddelen toegevoegd om o.a. de kleur van een voedingsmiddel te wijzigen, de smaak te versterken, het voedingsmiddel een langere bewaartermijn te bezorgen, … E-nummers worden uit de natuur gewonnen of ze worden kunstmatig bereid. Het is een zeer heterogene groep van stoffen.
Dat kunnen vitaminen, kleurstoffen uit bieten en wortelen zijn, maar ook bijenwas heeft een e-nummer.

Stoffen met een E-nummer zijn goedgekeurd en veilig bevonden door alle landen van de Europese Unie.
Een stof krijgt niet zomaar een E-nummer van de EU.
Er gaat een heel onderzoek aan vooraf. Het E-nummer op de verpakking is dus een garantie dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen gecontroleerd heeft en dat ze veilig gebruikt kunnen worden.
In de wet staat in welke producten een toevoeging gebruikt mag worden en hoeveel er maximaal aan producten mag worden toegevoegd.

Dit nummer is dus feitelijk een “kwaliteitslabel”, het geeft aan dat het e-nummer is onderzocht in de gebruikte toepassing. Voedingsmiddelen met additieven die niet in Europa zijn toegelaten, mogen niet geïmporteerd en verkocht worden in België.

Het doel van deze label is je te informeren en te beschermen, opdat jij weet wat er in het voedingsmiddel aanwezig zit.

Ben je gevoelig aan één of andere stof, heb je een intollerantie ontwikkeld tegen een bepaald product, dan is het van groot belang dat jij weet in welk voedingsmiddel die bepaalde stof aanwezig zit en je dit voedingsmiddel bewust kan mijden.

Toch zijn er enkele E-nummers met een kwalijke reputatie, waarbij wetenschappelijke analyses hebben aangetoond dat de betreffende stof een gevaar voor je gezondheid kan opleveren.

Volgende stoffen laat je liever links liggen voor een optimale gezondheid oa. E171, E174, E249, E250 en E551.

E171 – Titaniumdioxide, E174 – Zilver en E551 – Siliciumdioxide
E171 wordt in voeding als witte kleurstof gebruikt in producten zoals kauwgom, snoep en saus. Naast voedingsmiddelen wordt titaandioxide ook in andere producten gebruikt, zoals tandpasta, zonnebrandcrème en in textiel. Als je titaandioxide inademt (bijvoorbeeld via verf), dan is het mogelijk kankerverwekkend, blijkt uit onderzoek. Daarom mag het in bepaalde producten, zoals zonnebrandspray, niet gebruikt worden.

E174 gebruikt in voeding als metaalkleurige kleurstof in decoraties voor taarten.wordt gebruikt voor de externe coating van suikergoed, voor de decoratie van chocolaatjes en in likeuren.

E551 wordt in de voedselindustrie onder andere als anti-klontermiddel en klaringsmiddel toegepast bv. om de troebelheid in wijn en bier te verhelpen.

Deze nanodeeltjes worden in tal van dagelijkse producten gebruikt, zonder dat we de risico‘s kennen voor mens en milieu.
In Frankrijk is E171 momenteel een verboden additief.

E249 – Kaliumnitriet en E250 – Natriumnitriet
E249 is een conserveringmiddel dat toegevoegd wordt om bruinvorming van vlees te voorkomen en ter preventie van Botulisme in vlees- en visproducten.

E250 wordt gebruikt voor de bewaring van vlees, vis en kaas, het bewaart ook de smaak en kleur van vlees of vis en het voorkomt ook het remt ook de groei van de bacterie Clostridium botulinum, dat botulisme veroorzaakt.

Nitrieten kunnen in de maag met eiwitten reageren tot (kankerverwekkende) nitrosamines.

Welke stoffen zitten in onze voedingsmiddelen?

– Antiklontermiddelen
– Antioxidanten
– Antischuimmiddelen
– Complexvormers
– Conserveermiddelen
– Draagstoffen
– Drijfgassen
– Emulgatoren
– Geleermiddelen
– Geurstoffen
– Smaakstoffen
– Glansmiddelen
– Kleurstoffen
– Meelverbeteraars
– Rijsmiddelen
– Schuimmiddelen
– Smaakversterkers
– Stabilisatoren
– Verdikkingsmiddelen
– Verpakkingsgassen
– Voedingszuren
– Vulstoffen
– Zoetstoffen
– Zuurteregelaars

Bewust eten is de meest comfortabele en gezonde manier om je leef & eetstijl op de rails te krijgen en te houden!