Speculaas

Prep Tijd Kook Tijd
1 minuten 30 minuten
Ingrediënten Speculaaskruiden
  • 15 g (15 à 20 cm) kaneelstokjes
  • 1 g (15 bolletjes) witte peperbolletjes
  • 2 g (15 sts) kruidnagel
  • 2 g (1/4 noot) nootmuskaat
  • 1 g (1 kl) geraspte gember
  • 0,5 g (3 peulen) kardemonpeulen
  • 1 g (1 kl) koriander(poeder)
Ingrediënten Speculaas
  • 1 el speculaaskruiden
  • 75 g boter
  • 175 g bruine rietsuiker of kandijsuiker
  • snuifje zout
  • 250 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 40 ml volle melk
  • 40 ml water
Bereiding met Thermomix:
Doe al de speculaaskruiden in de mengbeker en maal 1 min / snelheid 10. Hou de speculaaskruiden apart en was de mengbeker niet af.

Doe de boter, suiker, speculaaskruiden, bloem, bakpoeder, water, melk en snuifje zout in de mengbeker en KNEED 3 minuten.
Verwijder het deeg uit de mengbeker, rol het deeg tot een bol en laat gedurende minimum 1 uur rusten in de ijskast.

Bereiding zonder Thermomix:
Doe al de speculaaskruiden in de vijzel en maal de kruiden fijn tot poeder.

Doe de boter, suiker, speculaaskruiden, bloem, bakpoeder, water, melk en snuifje zout in een grote mengkom en kneed alles ingrediënten tot een gladde massa.
Rol het deeg tot een bol en laat gedurende minimum 1 uur rusten in de ijskast.

Bakken van de speculoos: Rol het deeg uit op bakpapier of bakvel, pons hieruit vormjes, verwijder het overtollige deeg en hergebruik dit deeg.
Bak de speculaaskoekjes gedurende 10 à 15 min in een voorverwarmde oven op 180°C.

Laat de koekjes gedurende 10 à 15 min afkoelen vooraleer van het bakpapier te halen. Laat ze verder afkoelen op een rooster en bewaar ze in een koekjestrommel.