Bananentaart

Porties Prep Tijd Kook Tijd
6 x 2  20 minuten 40 minuten

ZANDDEEG

Ingrediënten zanddeeg voor 2 taartjes:

  • 200 g meel
  • 80 g bloemsuiker
  • 100 g echte boter
  • 1 ei
  • snuifje zout

Bereiding:

Doe al de ingrediënten in de mengkom van je keuken-machine of de thermomix (10 sec / snelheid 4 – bijspatelen en herhalen) en meng heel kort tot je een kruimelige gemengde massa bekomt. Verdeel het deeg in 2 gelijke bollen en verpak ze in vershoudfolie en laat minimum 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C. Beboter en bebloem een taartvorm 24 cm doorsnee.

Rol het deeg uit tussen 2 bakmatjes of bakpapier met een deegrol. Leg het uitgerolde deeg in de taartvorm. Rol met de deegrol over de taartrand om het overtollige deeg te verwijderen of knip bij met een schaar voor een brede rand.

Prik met een vork gaatjes in je deegbodem.

Leg vervolgens een vel bakpapier op het deeg. Vul de vorm met rijst of gedroogde peulvruchten en bak de taartbodem 10 à 15 minuten voor in de op 160°C voorverwarmde oven.

Neem het bakpapier weg en bak de taartbodem nogmaals 10 à 15 minuten tot de binnenkant mooi licht bruin is gebakken.
Laat het deeg afkoelen op een rooster.


CUSTARD – BANKETBAKKERSROOM

Ingrediënten custard – banketbakkersroom:

  • 500 ml volle melk
  • merg van 1/2 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 80 g suiker
  • 45 g maizena
  • snuifje zout

Bereiding Thermomix: zie cookidoo recept CUSTARD

Bereiding  zonder thermomix:
Warm de melk op in een pan.
Snij de vanillestok overlangs door en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Doe de zaadjes én de peul bij de warme melk en warm de melk verder op, maar laat ze niet koken.
Klop de eigelen los en voeg er de suiker aan toe. Blijf mixen tot je een bleke luchtige massa krijgt (ruban).
Voeg nu de maïzena toe en klop alles goed los. Verwijder de vanillepeul uit de melk. Giet een klein deel van de warme vanillemelk bij het beslag. Mix de melk er even door. Giet dit eier-melk beslag bij de rest van de melk. Nu moet de pudding al roerend indikken op een zacht vuur.
Zodra de eerste luchtbellen naar boven komen moet de pudding de gewenste dikte hebben en is je banketbakkersroom klaar.

Strijk het oppervlak glad en leg een vel vershoudfolie op de pudding, zo kan de custard afkoelen zonder dat er een vel op de pudding komt. Plaats de pudding in de koelkast en laat een half uurtje afkoelen.


SLAGROOM
Ingrediënten slagroom:
  • 200 ml room
  • 30 g suiker
Bereiding slagroom: 
Klop de slagroom stijf, manueel of met je keuken-machine.
Thermomix: zet de vlinder op het mes van je goed gereinigde mengbeker. Doe de slagroom en de suiker in de mengbeker en klop de room stijf op snelheid 3, kijk in het gat van je mengbeker en klopt tot de gewenste structuur, blijf kijken want het gaat super snel!


GLAZUUR
Ingrediënten glazuur:

  • 50 ml water
  • 25 g suiker
  • 1 el citroensap
  • 1 blaadje gelatine
Bereiding glazuur: 
Week het blaadje gelatine gedurende 15 minuten in water.
Warm het water op, voeg hierbij de suiker en het citroensap. Als de suiker volledig is opgelost, knijp de gelatine uit en voeg al roerend bij het citroen-suiker water.
Laat afkoelen.


AFWERKING:

1 à 2 rijpe bananen in schijfjes gesneden

Vul de gebakken taart (zanddeeg) met een (dikke) laag custard. Spatel hierover de slagroom. Schik de schijfjes banaan op de room.

Als eindafwerking: borstel het glazuur over de banaan.

Serveer de taart zo vers mogelijk!


Smakelijk

TIP: Is het aardbeien seizoen, vervang de banaan door heerlijke verse aardbeien.


Heb je dit recept bereid? Laat me weten wat je ervan vond of deel je resultaat via Instagram. Tag dan zeker @comforteatingbym. Thx!