Pepernoten

Prep Tijd Kook Tijd
15 minuten 20 minuten
Ingrediënten Speculaaskruiden
  • 15 g (15 à 20 cm) kaneelstokjes
  • 1 g (15 bolletjes) witte peperbolletjes
  • 2 g (15 sts) kruidnagel
  • 2 g (1/4 noot) nootmuskaat
  • 0,5 g (3 peulen) kardemonpeulen
  • 1 g (1 kl) koriander(poeder)
Ingrediënten Speculaas
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 kl kaneel
  • 75 g boter
  • 100 g bruine rietsuiker of kandijsuiker
  • snuifje zout
  • 200 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 60 ml volle melk
Bereiding met de Thermomix:

Doe al de speculaaskruiden in de mengbeker en maal 1 min / snelheid 10. Hou de speculaaskruiden apart en was de mengbeker niet af.

Doe de boter, suiker, speculaaskruiden, kaneel, bloem, bakpoeder, melk en snuifje zout in de mengbeker en KNEED 3 minuten. Verwijder het deeg uit de mengbeker.

Bereiding zonder Thermomix:
Doe al de speculaaskruiden in de vijzel en maal de kruiden fijn tot poeder.
Doe de boter, suiker, speculaaskruiden, extra kaneel, bloem, bakpoeder, melk en snuifje zout in een grote mengkom en kneed alles ingrediënten tot een gladde massa.

Rol kleine balletjes van het deeg, leg op een bakpapier of bakvel en bak de pepernoten gedurende 10 à 15 min in een voorverwarmde oven op 180°C. Laat de pepernoten gedurende 10 à 15 min afkoelen vooraleer van het bakpapier te halen.

Laat ze verder afkoelen op een rooster en bewaar ze in een koekjestrommel.