Focaccia
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
x | 20 minuten | 30 minuten |
Ingrediënten:
- 600 g bloem
- 20 g verse gist of 12 g droge gist
- 380 g water
- 30 g olijfolie
- 1 tl suiker
- 2 kl zout
- verse kruiden rozemarijn, tijm, salie, …
Voorbereiding: Bekleed een grote ovenschaal of bakplaat met bakpapier en vet het bakpapier in met olijfolie en zet opzij.
Bereiding zonder Thermomix:
Doe de bloem, zout, suiker en gist in een grote kom en meng door elkaar. Giet het water en de olie erbij, kneed met je handen tot je een compact deeg bekomt. Haal het deeg uit de kom en leg het op je aanrecht (eerst even bestuiven met bloem). Kneed het deeg 10 minuten extra met je handen.
Bereiding met de Thermomix:
Doe al de ingrediënten in de mengbeker en kneed 5 min.
Afwerking: Breng het deeg over op de bakplaat of leg het in de ovenschotel. Bedek het deeg met een dunne laag olijfolie. Dek het deeg af met een vochtige doek of huishoudfolie en laat het deeg rijzen totdat het in volume is verdubbeld (ca. 1 uur).
Hak intussen de blaadjes rozemarijn grof. Doe deze samen met olijfolie in een schaaltje en laat de rozemarijn even intrekken. Dit kan je ook eerder op de dag doen zodat de smaak intenser wordt. Je kan ook experimenteren met andere kruiden: daslook, salie, tijm, … .
Verwarm de oven intussen voor op 220°C. Nadat het deeg is verdubbelt, duw met ingevette vingertoppen allemaal kuiltjes in het deeg.
Verdeel de kruiden over het deeg en bak gedurende 20-25 minuten (220°C) of totdat het deeg goudbruin is.
Laat de focaccia afkoelen voordat u het in vierkanten snijdt en serveert.
Smakelijk