Bloemkoolsoep met hazelnoten

Porties Prep Tijd Kook Tijd
6 à 8  20 minuten 40 minuten

Ingrediënten:

  • 2 sjalotten
  • 1 teentje look
  • 1 bloemkool in roosjes
  • 1 wit van prei
  • ghee, olijfolie of kokosolie
  • 1 el groentebouillon pasta + 750 ml water
  • 500 ml volle melk
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • peper en zout
  • handje geroosterde hazelnoten crunch
  • enkele takjes bieslook

Bereiding met Thermomix:

Doe de knoflook en sjalot in de beker en hak 3 sec / snelheid 5. Voeg de vetstof toe en stoof  3 min / 100°C / snelheid 1.
Voeg de prei toe en stoof 3 min / 100°C / snelheid 1.

Vervolgens voeg de bloemkool, peper, blaadje laurier, takje tijm, melk en groentebouillon + 750 ml water toe en kook  15 min / 100°C / linksdraaien / snelheid 1. Verwijder het blaadje laurier en het takje tijm, houd enkele bloemkoolroosjes apart en mix de soep 1 min / snelheid 10 (geleidelijk verhogen van 4 naar 10).

Bereiding zonder Thermomix:

Hak de look en de sjalot fijn.
Smelt in een grote pot de vetstof, voeg hierbij de gehakte sjalot en de look en stoof gaar. Voeg bij de sjalot de prei en stoof 3 minuten extra. Voeg de bloemkool, groentebouillon pasta, peper, blaadje laurier, takje tijm, het water, de melk toe en kook gaar, opgelet zie dat de soep niet overkookt. Verwijder het takje tijm en blaadje laurier

Mix de soep tot je een fluweel zachte textuur bekomt.

Afwerking:

Breng de soep op smaak met peper en zout.
Dien de soep op met de crunch van geroosterde hazelnoten, een vleugje room (facultatief) en versnipperde bieslook.

Smakelijk