Kunstmatige zoetmiddelen? Noodzakelijk om je suiker laag te houden?

Kunstmatige zoetmiddelen? Wat doen we er mee?

Ik heb Diabetes Type 2: Wat met kunstmatige zoetmiddelen?

Moet ik confituur uitkiezen, gezoet met Maltitol?
Zoet ik mijn rode kool met Tagatesse?
Doe ik Aspartaam in mijn koffie of thee?

We weten dat suiker eten, of het nu van brood, aardappelen, een appel, frisdrank of een glas wijn komt, de suiker in ons bloed doet stijgen.

Je doel is de suiker in je bloed laag houden en toch lekker eten. De bloedsuiker ‘niet doen stijgen’ gaat niet, dan mag je niet meer eten, en dat is ook niet de bedoeling!

Je gezond voeden, met verse ingrediënten, is de basis voor een gezonde geest in een gezond lichaam.

Als je per eetmoment de suikers uit brood, aardappelen, fruit of confituur combineert met vezels, eiwitten en vetten zal j merken dat je bloedsuiker niet meer zo hoog piekt. Vezels, vetten en eiwitten pakken die suikers als het ware in.

Doordat je complex eet, dwz  voedingsgroepen samen eet, heeft je maag meer en langer werk met je voedsel, dus komt de suiker uit oa brood, aardappelen of confituur  vertraagt in de darm en de bloedbaan terecht. Hierdoor piekt de bloedsuiker minder.

De suiker volledig bannen uit je voedsel gaat niet, tracht suikerpieken in je bloed te vermijden. Dus als je graag iets zoet eet, eet dit tijdens een complexe maaltijd, een maaltijd die bestaat uit zowel eiwitten, vetten en vezels.

Zo hoef je geen kunstmatige zoetmiddelen te gebruiken: geen tagatesse, geen aspartaam, geen maltitol, … (brol?)

Eet zoete voedingsmiddelen dus steeds met iets vezelrijk, vet en of eiwit rijk. (zie foodmodel id bijlage)

Ga je daarenboven nog eens lange eetpauzes inlassen tussen de maaltijden, 5 à 8 uur, dan kan de bloedsuiker dalen naar een normaal ‘gewenst’ niveau.

Samengevat: Beperk het aantal eetmomenten tot maximum 3/dag, eet per eetmoment complex: een evenwichtige mix van vezels, eiwitten, vetten en koolhydraten. Creëer lange eetpauzes tussen de maaltijden opdat je bloedsuiker efficiënt kan dalen naar het gewenst niveau.

Veel succes!