Tomatensoep en saus met groenten en balletjes: all in one

Prep Tijd Kook Tijd
10 minuten 12 à 16 uur
Ingrediënten
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje look
  • 2 el olijfolie
  • 300 g gehakt
  • 2 wortelen
  • 4 verse tomaten of 250 g kerstomaten
  • 400 g groentebouillon
  • 1 kl suiker
  • takje tijm en een takje rozemarijn
  • 1 blaadje laurier
  • 1 paprika
  • 1 courgette schil in sliertjes
  • enkele bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 660 g gepelde tomaten
  • 100 ml room
  • handje basilicumblaadjes

Bereiding 

Pel de sjalotjes en doe samen met de look in de mengbeker en hak 4 sec / snelheid 5. Bijspatelen. Maak ondertussen balletjes van het gehakt (3 cm) en leg ze in de onderste varomaschaal. Voeg de olijfolie bij de sjalotjes en de look, plaats de varomaschalen met de balletjes op de mengbeker en stoof 3 min / varoma / snelheid 1.
Doe de wortelen, de (gepelde) tomaten, de suiker, de verse kruiden, de paprika en de groentebouillon in de mengbeker, plaats de varomaschalen met de balletjes op de mengbeker en gaar 20 min / varoma / linksomsdraaien / snelheid 1. Leg de courgette sliertjes en de bosuitjes in de bovenste varomaschaal en plaats op de mengbeker en stoom 3 min / varoma / snelheid. Neem de varomaschalen af, zet op een bord en houd warm, samen met de borden in een voorverwarmde oven van 50 °C.

Verwijder de kruiden uit de mengbeker, voeg de room bij de soep en mix 1 min / snelheid 10 (verhoog de snelheid geleidelijk).

Serveer de soep, maar houd een bodempje soep (350 g) in de mengbeker.

Afwerken van de tomatensaus : Kook de soep in tot de helft: 3 min / varoma / snelheid 1 zonder maatbekertje. Voeg 50 g room toe en kook tot de helft in:  3 min / varoma / snelheid 1 zonder maatbekertje. Voeg de basilicum toe en mix 1 min / snelheid 7 à 10 (verhoog de snelheid geleidelijk). Breng de saus op smaak met peper en zout.

Dien de balletjes op met de tomatensaus, de courgetti, de bosuitjes samen met een overheerlijke puree.