Dieet eetbui cyclus of de dieet binge eating Cyclus
Doorbreek de dieet eetbui cyclus.
Dieetadviezen, voedingsmiddelen die je jezelf verboden hebt, regels over wanneer je juist wel of juist niet mag eten.
Deze voedselaanbevelingen geven je in eerste instantie structuur en houvast, maar onderzoek heeft uitgewezen dat een te strak regime averechts werkt! Het maakt je innerlijke rebel wakker.
Dieet eetbui cyclus of de dieet binge eating Cyclus
Hoe gaat het?
Je start met een dieet.
Je legt jezelf voedselbeperkingen op, je lichaam voelt dit aan als ‘ontbering – ondervoeding – ik mag niet eten’.
Je legt jezelf voedselregels op: dit is slecht eten, dit is ongezond eten, van deze voedingsmiddelen stijgt je cholesterol, je bloeddruk, hier word je dik van?, als je suiker eet wordt je suikerverslaafd, je moet low carb eten, koolhydraatarm/vrij, … eens je gestart bent, word je nog fanatieker, je wordt nog maar strenger voor jezelf, …
Je ontwikkelt (onbewust) een voedselobsessie, een dieetobsessie, je zit midden in een dieetroes, …
Je hebt honger (fysieke trigger), er is een emotionele trigger, je krijgt een slecht bericht, je zit in de file, in je auto denk ja al aan wat je zodadelijk gaat eten, je hebt het verdiend, je gedachten zijn al bij hetgeen in de koelkast of diepvries (magnum) op jou ligt te wachten, …
Je eet, …
Je eet te veel, je ontwikkelt een eetbui, je voelt je schuldig, je schaamt je, je bent boos op jezelf, en het is altijd het zelfde, ik kan het niet, …
Je toont berouw, je legt jezelf terug een voedselbeperking? op, … de cyclus herhaalt zich keer op keer.
Maar hoe komt dat nou?
Elk advies, bij de dokter, je diëtiste, voedingscoach, gezondheidsmagazines praten over: dit is gezond, dit is ongezond, ga voor lowcarb, … werken met lijstjes te mijden & toegelaten, de sociale media loopt er ook van over.
Het werkt niet, meta analyses (onderzoek op wetenschappelijke onderzoeken) kunnen nu al meer dan 30 teruggaan in de tijd. Onderzoek toont aan dat klassieke diëten voor 94% falen, slechts 6 % slaagt erin om op lange termijn zijn gewichtsverlies te behouden met het klassieke vermageringsdieet.
Hoe komt dat?
Als ik aan jou vraag, ‘denk eens NIET aan een roze olifant, een blauwe fiets een rode auto’, wat heb je zonet op je netvlies zien verschijnen?
Je brein kent geen ‘niet, neen, ongezond’.
Dus als jij jezelf zegt: ‘dit, deze magnum is ongezond, hier wordt je dik van’, wat heb je gezien: magnum (een mooie gouden blinkende verpakking. Het woord ‘ongezond’, heb je dat gezien?
Je gedachten kan je niet bedotten, je gedachten zijn veeeeel sterker dan dat.
Je brein visualiseert wat je denkt, en als je brein ‘het’ kent, er van houdt dan wil je brein ‘het’ NU!
Dus terug naar onze DIEET EETBUI CYCLUS:
Het is al bij de eerste stap dat je dient bij te sturen: GEEN DIEET.
Wil je toch graag enkele kilootjes?? verliezen, heb je van je arts het advies ontvangen te moeten vermageren, laat je NIET verleiden tot een dieet, dit werkt niet!
Geen dieet, geen voedselbeperkingen en ook geen voedselregels, want denken aan eten = ‘je wil het’.
Hoe vaker je dus denkt aan eten hoe meer voedselobsessie er ontstaat.
Hoe dan wel: oefen eens op volgende super eenvoudige tip:
“Stel een eetmoment uit”, ik weet zeker dat je het al eens onbewust is overkomen.
Je had een afspraak, die is uitgelopen, je lunchpauze is erbij ingeschoten, als je thuiskwam was je hongergevoel gepasseerd, maar omdat je er van overtuigd bent, het is je zo ook aangeleerd, ‘je mag geen maaltijd overslaan = ongezond’, heb je toch iets gegeten en voor je het weet, heb je meer gegeten dan wat je eerste intentie was, dan wat je oorspronkelijke hongergevoel je aangaf.
Een ander voorbeeld, je bent in de tuin aan het werken, deze mindfulle bezigheid gaf je zoveel voldoening, of ‘ik wil dit jobke nog effe vlug afkrijgen’, dat voor je het door had, het al voorbij 13 u was. Je lunch moment is voorbij.
Of misschien nog eenvoudiger, je staat op, je doet je mailbox open, je beantwoord enkele mails en voor je het doorhebt is het al 10 u.
Je gedachten zijn afgeleid, je denkt niet aan eten, je bent je op dat moment als het ware van honger en eten ‘onbewust’.
Oefening: laat eens een keertje toe dat je het ‘onbewuste’ bewust toelaat. Je wordt wakker, je staat op en je zegt bewust, ik eet nog effe niet, je start met je ‘automatische piloot’ handelingen: poetsen, tuin jobkes, een wandeling maken, 5 km lopen, … je doet bewust niets dat met eten te maken heeft, eten houd je in het ‘onbewuste’!
Deze oefening is je kennis doen maken met het loslaten van: ‘3 à 6 x daags met eten bezig te zijn’, het is geen voedselbeperking: ‘dit mag je niet eten, het is ook geen voedselregel.
Het is gewoon effe een eetmoment uitstellen en opmerken, ‘wat dient zich aan als je nu nog niet eet’.
Doorbreek de EETcyclus, hoe beangstigend dit ook voor jou aanvoelt, dit is de enige weg!
Jaren van diëten ongedaan maken kost tijd en geduld.
Wees nieuwsgierig naar wat zich aandient, wees mild voor jezelf en oefen op zelfmededogen. Heb vertrouwen in jezelf, het komt goed!
Door jezelf toestemming te geven om alle voedingsmiddelen te eten, door terug signalen van honger, verzadiging, voldaan zijn te herkennen, te voelen en te respecteren, ontwikkel je terug een vrijheid van keuze: ‘eet ik nu of eet ik nu niet’.
Je ervaart terug een natuurlijke zelfbeheersing, zo zalig om op je eigen lichaam te kunnen vertrouwen.
Dus wil je die dieet eetbui cyclus doorbreken: stop met jezelf regels op te leggen.
Gooi NU de dieetregels van je af!
Zeg nu luidop tegen jezelf, ik eet alles, ik geniet van alles!
Als jij je inzet voor het optimaliseren van je gezondheid en je wil daar graag begeleiding bij, dan nodig ik je uit om mij te bellen (+3233801012) om verder te verkennen wat jou kan helpen, hoe ik je kan helpen?
We onderzoeken samen of een persoonlijke begeleiding jou kan helpen je gezondheid te verbeteren.
See you!