Eten eert je hele wezen, zowel je fysieke als je mentale ik.

Gezond eten, gezond leven

Gezond eten draait niet alleen om ‘voedingswaarde’, eten is zoveel meer.


Hoe meer je je
leven eert en viert, des te meer is er te vieren in het leven.

Oprah Winfrey

Als je het begrip ‘gezonde voeding’ verengt tot vitaminen, mineralen, vetten en trage suikers, kan het jou vermogen ‘goed voor jezelf zorgen’ ernstig belemmeren.

Ik zie dat vaak bij mijn cliënten, ze streven voor 100% ‘gezond eten’, ze eten slechts nog ingrediënten met een specifieke voedingswaarde. De hedendaagse voedselregels leiden tot verwarring voor je lichaam en geest. Je lichaam eet geen cijfers.

De volgende 4 tips kunnen je helpen meer rust en flexibiliteit rond eten te vinden.

Ik nodig je uit om anders te denken over ‘wat is gezond eten’.


#1 Leg jezelf geen voedselregels op en eet wat je lekker vindt.

Stop met het opzoek gaan naar de noodzakelijke superfoods. Eet niet meer in naam van je gezondheid, eet waar je van houdt. Heb je geen zin in boerenkool, eet het dan niet.

Er zijn zoveel manieren om de voedingsbehoeften van je lichaam te bevredigen dat het echt wel nutteloos en onnodig is jezelf te dwingen voedsel te eten dat je niet echt lekker vindt in naam van je ‘gezondheid’.

Genot stelt je niet alleen in staat om meer plezier te beleven aan je eetproces, het maakt het ook meer duurzamer. Als de voedingswaarde van je eten de belangrijkste of misschien wel de enige bepalende factor is voor wat er op je bord komt, is de kans groot dat je deze manier van eten niet lang volhoudt. Dat komt omdat je je niet lang kan houden aan dingen die je niet leuk vindt.

Stop je met streven naar ‘gezond eten’, dan kan je je wel effe verloren en verslagen voelen. Dat is heel normaal, je dient trouwens af te kicken van de manier waarop je met eten bezig was. 

Daarenboven kan het loslaten van deze voedselregels bijdragen tot schuld- en schaamtegevoelens, waardoor je mentale gezondheid wankelt, gelukkig is dit niet voor lang.

Ik wil ook absoluut niet suggereren geen groenten en fruit te eten of ander “gezond” voedsel.
Kies voedsel vanuit genot en plezier, wat brengt het bij jou teweeg: verzadiging, bevrediging, voldoening, … focus hierop, oefen hierop.


#2
En ik bedoel echt: eet ‘al’ het voedsel dat je lekker vindt!

Dus zowel fruit, groenten en volle granen als ook roomijs, een cheeseburger, m&m’s en chips.
Omdat “eten voor je gezondheid” zoveel meer is dan alleen vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten!

Jouw gezondheid is veel meer dan alleen lichamelijke gezondheid.

Mentaal, emotioneel, sociaal en spiritueel welzijn is even belangrijk als je fysieke gezondheid.
En ‘eten’ heeft een grote impact op je welbevinden.

Sta hier even bij stil. Ben je wel eens uit eten gegaan met vrienden en wilde je eigenlijk vis in roomsaus eten, maar omdat je “gezond” wilde eten, bestelde je salade met kip? 

– Wat hebt opgemerkt?

– Heb je genoten van elke hap van je salade?

– Was je helemaal tevreden, was je volledig bevredigd?

– Of was er daarentegen onrust in je hoofd?

– Was je in staat om volledig deel te nemen aan de sociale ervaring van het samenzijn?

De kans is groot dat het antwoord op meer dan 3 van deze vragen ‘neen’ is. 

Wat is je overkomen, je hebt de salade gegeten, je voelde je mogelijks niet voldaan, je ging naar huis en bleef zoeken naar iets dat je wel bevredigde, zelfs al zat je fysiek vol van de salade. 

In het restaurant was je misschien in je gedachten nog steeds bij de roomsaus of de burger die je jezelf niet gunde, omdat die in je brein gelabeld staat als ‘ongezond’.

Misschien was je zelfs wel een beetje jaloers op de burgers die je vrienden aten. Misschien zelfs zo intens dat je niet volledig aanwezig kon zijn bij de sociale ervaring van het gezellig samenzijn en heerlijk genieten. 

Je mentale, emotionele en sociale welzijn komt helemaal in gevaar door die intense ‘gezondheidsfocus’.

Anderzijds weet ik dat er veel angst kan ontstaan bij het jezelf toestemming geven ‘verboden voedsel’ te eten. In deze door ‘gewicht geobsedeerde samenleving’ is dit volkomen logisch. je hebt er tenslotte je levenswerk van gemaakt!

Maar ik moedig je toch aan om eens goed na te denken over hoe je jezelf het ‘onvoorwaardelijk genieten’ van eten ontzegt?

Ondersteunt  je huidige manier van met eten omgaan je gezondheid en algemeen welzijn?

Of weerhoudt het je ervan om het leven te leiden dat je werkelijk wenst?

Laat je die voedselregels los, kan ik je verzekeren dat je niet voor altijd alleen nog hamburger met fritten eet. Je wil je tenslotte goed voelen. Er ontstaat een natuurlijk evenwicht in je keuze.


#3 Wees nieuwsgierig en
experimenteer!

Ontdek nieuwe voedingsmiddelen, nieuwe manieren om voedsel te bereiden, nieuwe restaurants en nieuwe keukens.

Voedsel benaderen met nieuwsgierigheid en verwondering in plaats van met angst en rigiditeit.

Door jezelf toe te staan te ontdekken in plaats van te beheersen en te beperken.

Dit zal het oordelen over eten en het ontwikkelen van schuldgevoelens dat we associëren met voedsel snel verminderen.

Stel jezelf open voor nieuwe voedingsmiddelen, wat het ook is, wees nieuwsgierig.

Dus, in plaats van jezelf vast te houden aan die ‘versmachtende’ voedselregels, daag jezelf uit om iets nieuws te proberen.

– Koop een nieuwe groente of fruit op de (boeren)markt.

– Probeer een restaurant waar je nog nooit bent geweest, een restaurant dat een keuken serveert die je nog nooit hebt geproefd. 

– Bereid per week één nieuw recept en kies bewust een gerecht uit dat je jezelf tijdens je dieet-dagen nooit zou toestaan.

– Abonneer je op een bezorgservice voor maaltijdpakketten en kies voor de avontuurlijke (lekkere) menu in plaats van de veilige (magere, dieet) menu.

– Volg een kook- en/of bakcursus en leer iets bereiden wat je nog nooit hebt geprobeerd, zoals taart bakken of pastadeeg kneden.

Geef jezelf de toestemming om enthousiast te worden over eten. Opgewonden en nieuwsgierig worden naar eten voedt lichaam en geest.


#4 Laat je lichaam ‘je gids’ zijn.

Ik weet dat het misschien niet zo aanvoelt, maar stop met jezelf voedselregels op te leggen. Vertrouw je lichaam, jouw lichaam begeleidt je bij het uitzoeken wat, wanneer en hoeveel je moet eten.

In plaats van jezelf ‘precieze portiegroottes’ op te leggen en te ‘eten op uur en tijd’, merk opnieuw je honger- en verzadigingssignalen op, daag jezelf uit en vertrouw op jezelf.

Ontdek de steeds veranderende energiebehoeften van je lichaam. 

Dit is eigenlijk de meest natuurlijke manier van eten.

Dit kan alleen maar als je die voorgeprogrammeerde algoritmen voor de ‘gemiddelde mens’ loslaat. Jouw lichaam is de meest nauwkeurige indicator van je behoeftes en verlangens, je hoeft er alleen maar naar te luisteren. Jij bent je eigen expert!

Nu, als je denkt:

“maar ik weet niet meer hoe honger en volheid in mijn lichaam voelt”

of “ik vertrouw mezelf niet om te stoppen als ik tevreden ben”

of “ik merk alleen honger als ik extreem veel honger heb”

weet dat dit allemaal veel voorkomende ‘bijwerkingen’ zijn van geprogrammeerd en gecontroleerd eten.

Vooral als je al heel lang gecontroleerd eet (ook wel een dieet genoemd).

Maar deze ‘bijwerkingen’ zijn niet blijvend!

Laat je begeleiden, ik kan je  leren hoe je terug verbinding maakt met je lichaam, hoe je deze signalen kunt herkennen en herstellen.

Ik leer je terug te vertrouwen op eigen lichaam.

Ik weet dat het moeilijk kan zijn om zelfs maar te overwegen de manier waarop je nu ‘gezond eten’ definieert te veranderen.
In een maatschappij waarin je voortdurend wordt blootgesteld aan berichten over ‘goed en fout eten’, over het kwaad van verwerkt of verpakt voedsel. 

Dat is heel normaal. 

Maar ik zou je toch willen vragen: 

– Hoe hebben deze adviezen je  reeds geholpen? 

– Hebben ze je reeds rust gegeven omtrent eten?

– Meer voldoening in je leven?

– Of is eten nog steeds een bron van angst, onrust en pijn?

Als het het laatste is, is het misschien de moeite waard om een andere weg in te slaan. 

Van harte welkom

Wil je hier meer over weten, wil je hier daadwerkelijk mee aan de slag, volg mijn Masterclass: Interval Vasten, hier ontdek je alles over lange eetpauzes, gezonde voeding, gezondheidsvoordelen van lange eetpauzes.

Veel succes!