Sinaasappel rijsttaart

Porties Prep Tijd Kook Tijd
8 à 10  10 minuten 45 minuten

Ingrediënten:

1 l volle melk, snuifje zout, 1/2 vanillestokje, schil van een halve citroen in dikke repen, 120 g suiker, 175 g arborio risottorijst, 3 eieren, 30 ml sinaasappellikeur (Grand Marnier), 60 g rozijnen, zeste van 1 sinaasappel + plus extra voor garnering, bloemsuiker voor garnering

Bereiding met Thermomix:
1. Doe de melk met het vanillestokje, de aromatische vanillezaadjes, snuifje zout en de citroenschil in de mengbeker verhit 8 min / 100°C / snelheid 1.
2. Voeg de rijst toe en kook 30 min / 90°C / linksomdraaien / snelheid 1 zonder maatbekertje.
3. Voeg de suiker toe en meng 1 min / 90°C /  linksomdraaien / snelheid 2 zonder maatbekertje.
4. Laat de rijst afkoelen tot 70 °C. Verwijder de vanillepeul en de citroenschilletjes.
5. Verwarm de oven voor op 180°C, boven- en onderwarmte. Vet een springvorm van 24 cm ? in en beleg de bodem met bakpapier.
6. Van zodra de rijst is afgekoeld tot 70°C voeg je de eigelen, de likeur, de rozijnen en de sinaaszeste toe en meng 30 sec /  linksomdraaien / snelheid 3. Breng het rijstmengsel over in een grote kom.
7. Klop ondertussen de eiwitten stijf: plaats de vlinder in een zeer schone vetvrije mengbeker, doe de eiwitten in de mengbeker en klop 4 min / snel 3,5 of tot dat het eiwit stijf is.
8. Spatel het eiwitschuim voorzichtig onder de rijst.
9. Giet het mengsel in de voorbereide vorm en bak de taart 1 uur in de voorverwarmde oven. Check de taart regelmatig, indien nodig kan je na een half uurtje een stuk aluminiumfolie op de taart leggen om te voorkomen dat ze te bruin bakt.

Bereiding zonder Thermomix:

1. Breng de melk met het vanillestokje en de aromatische vanillezaadjes, snuifje zout, de citroenschil en de suiker aan de kook. Eens de melk kookt, voeg de rijst toe, zet het vuur middelhoog. Kook 30 à 35 minuten, af en toe even doorroeren, tot de rijst al dente en romig van consistentie is en de melk grotendeels is opgenomen. Neem van het vuur en laat afkoelen tot 70 °C. Verwijder de vanillepeul en de citroenschilletjes.
2. Verwarm de oven voor op 180°C , boven- en onderwarmte. Vet een springvorm van 24 cm ? in en beleg de bodem met bakpapier.
3. Klop in een kom de eigelen met de likeur romig. Klop in een andere kom de eiwitten stijf.
4. Roer het dooiermengsel door de afgekoelde rijst samen met de rozijnen en de sinaaszeste en spatel het eiwitschuim er als laatste voorzichtig onder.
5. Giet het mengsel in de voorbereide vorm en bak de taart 1 uur in de voorverwarmde oven. Houd de taart goed in de gaten, indien nodig kan je na een half uurtje een stuk aluminiumfolie op de taart leggen om te voorkomen dat ze te bruin bakt.

Dien de taart warm of koud op, bestrooi ze met wat bloemsuiker en sinaasappelzeste.