Ontdek Food Freedom
Geen schuldgevoelens over je eten.
Lees mijn blog aandachtig, het is geen eenvoudige materie, herlees en herlees tot je er van doordrongen bent, opdat je er onmiddellijk mee aan de slag kan.
Herken jij jezelf in één van deze uitspraken?
“Ik ben het zo zat om me de hele tijd zorgen te maken over eten, maar ik ben bang voor wat er zal gebeuren als ik niet actief probeer te controleren wat ik eet.”
“Ik voel me zo verslagen als ik ‘s ochtends op de weegschaal stap en ondanks ik alles goed doe, de naald geen krimp geeft.”
‘Ik denk dat ik verslaafd ben aan eten. Ik ben de hele dag goed en dan, als de avond aanbreekt, verlies ik de controle. Ik kan mezelf er niet van weerhouden om alles op te eten. “
“Ik kan mezelf gewoon niet vertrouwen. Als ik geen regels heb, eet ik alle slechte dingen. “
De eet- & dieetcultuur is ‘zeer’ ingewikkeld voor je brein.
De combinatie van:
- het zien van verleidelijke voedselreclame, in het bijzonder, smakelijk uitziende foodfoto’s die in de media bestempeld worden als ‘slecht & ongezond’
- het obsessief weerstand bieden aan deze verleidingen
- jezelf beperken tot caloriearm en gezond voedsel eten
Voor je hersenen is de combinatie verleiding & weerstand + beperking een ingewikkeld raadsel.
Je hebt jezelf door de jaren heen getraind te geloven dat je dat ‘verleidelijk voedsel’ niet mag eten. Zowel fysiek als mentaal zet jij jezelf in een staat van ‘weerstand & beperking’.
Dit is het recept om:
- controle te verliezen
- verslaving aan eten te ontwikkelen
- je (steeds) schuldig te voelen als je eet
Deze ‘voedsel- en dieetregels’ maken je geobsedeerd door eten.
Wanneer je jezelf voedselbeperkingen oplegt, trigger je je hersenen. Deze gedachte ‘beperkingen’ kennen je brein niet, voedsel daarentegen wel, dat is ‘(over)leven’!
Strenge regels moedigen het overlevingsmechanisme in jouw lichaam aan om opzoek te gaan naar eten. Je maakt voedsel zo nog aantrekkelijker.
Weerstand bieden is in tegenstrijd met leven.
Het is niet dat je geen wilskracht hebt, het is de biologie en de scheikunde van je lichaam die wil (over)leven, maw eten om te leven.
Je hebt voedsel nodig om te leven. Als je je brein aanzet tot voedselschaarste, zelfs al heb je het duidelijk aan jezelf uitgelegd waarom, zal je lichaam jezelf toch nog dwingen te eten. Je gedachten over eten zijn een (onbewust) overlevingsmechanisme. En omdat de ervaring leert dat er waarschijnlijk nog meer beperkingen komen, zoals het geval is bij chronisch diëten, moedig je je hersenen aan om een voorraad in te slaan als er voedsel beschikbaar is. Het resultaat is meestal veel eten (eetbui), want nogmaals, het gaat om overleven.
De oplossing is dus: niet meer beperking, maar méér toestemming om te eten.
Je zal de zogenaamde “slechte” dingen meer eten als je je zelf hebt aangeleerd dat ze verboden zijn. Het is je overlevings’ik’ die beslist. Voor jou voelt hij aan als een innerlijke rebel.
Ken je de uitspraak: ‘verboden fruit smaakt het zoetst’. Dit is de volledige waarheid.
Je wil het voedsel eten dat je niet kan of mag hebben.
Dus, als je bepaald voedsel als ‘slecht & ongezond’ bestempelt en je probeert dit voedsel uit je leven te bannen, groeit je verlangen er alleen maar naar.
Hoe ontwikkel je Food Freedom:
- De eerste stap is stoppen met het positief & negatief labelen van je eten (slecht eten, ongezond eten vs goed en gezond eten)
- De tweede stap is om jezelf geen eten te verbieden: je mag ALLES eten.
Wanneer je de zelf opgelegde dieetregels overtreedt, borrelt het schuldgevoel en de schaamte op.
Onmiddellijk heb je neiging om een ‘wat de hel’, een ‘f *ck it’ of ‘ik heb het al verpest’ mentaliteit aan te nemen.
Je gaat van het ene uiterste (beperking – dieetregels) naar het andere extreme (overdaad – eetbui). Voedselregels leiden tot zwart-witdenken, wat leidt tot zwart-witgedrag.
Dit is waar die onbeheersbare gedachten en gevoelens rond eten vandaan komen. Het is een natuurlijke reactie op beperking, niet op verslaving, hoewel het zo wel aanvoelt.
Het probleem ligt niet bij jou. Het is géén gebrek aan wilskracht. Het is niet dat je jezelf niets aantrekt van je gezondheid. Het is je overlevingsbrein dat, als er eten is, als het aan eten denkt, wil en zal eten!
Voedselregels en diëten worden door je hersenen gezien als een bedreiging voor je voortbestaan.
Je onvermogen om je aan een dieet te houden en de weerstand van je lichaam om af te vallen, zijn het bewijs dat je hersenen je de baas zijn. Proberen de biologische en scheikundige wilskracht van je lichaam te overtreffen, is zeer moeilijk of zelfs onmogelijk.
Stop jezelf eet- en dieetregels op te leggen!
Hier zijn enkele gevolgen van een leven zonder dieet:
Wanneer je stopt jezelf voedselregels op te leggen, leer je weer hoe je je lichaam kan vertrouwen.
Je leert lust en honger van elkaar te onderscheiden.
Je leert terug het punt van ‘comfortabel vol zijn’ en ‘voldoende hebben’ vinden. Je ontdekt terug dat je met ‘weinig moeite’ kan stoppen met eten.
Je leert eten op een manier dat je je lichaam EN geest voedt.
Je zal veel meer tijd en mentale energie over hebben om leuke dingen te doen, met vrienden uit eten gaan en van dit etentje te genieten zonder onrustige gedachten en angsten over eten. Je kijkt terug uit naar een vakantie en andere speciale gelegenheden zonder je schuldig te voelen over wat je gaat eten.
Je leert terug te genieten van bewegen en sporten, een manier die plezier en genot voorrang geeft. Het gaat niet meer over het verbranden van calorieën en compenseren omdat je bent afgeweken van je dieet.
Er is zoveel te winnen door te stoppen met diëten. Het betekent niet dat je jezelf ‘volledig loslaat’, je bevrijdt jezelf om het leven te leiden dat je genot en rust biedt.
Oefen hierop, het gaat niet vanzelf, met mildheid en vriendelijkheid voor jezelf kom je er.
Vindt vrede met je eten, zorg voor je lichaam, leef het leven waar jij naar hunkert, beleef comfort.
Wil je hier daadwerkelijk mee aan de slag, neem vrijblijvend contact op en ontdek FOODFREEDOM.