Positive Eating

Maak van je eetmoment een positieve ervaring.

Wat, waar, hoeveeel en hoe je eet, wordt vaak beïnvloed door je gedachten en emoties, soms op onverwachte momenten.

Hier zijn enkele tips om negatieve eetgewoonten op te merken en te veranderen, opdat je maaltijd een positieve ervaring wordt in je leven.

  • Begin klein
    Probeer niet alles tegelijk te veranderen. Zelfs als je weet wat je ‘MOET’ aanpakken, kies dan één ding om te veranderen en concentreer je daar een tijdje op.
    Als je je daar prettig bij voelt, voeg dan iets anders toe.

  • Erken en eer je honger – luister naar je lichaam
    Sta jezelf toe je honger te voelen. Accepteer en omarm je honger. Reageer niet onmiddelijk op je hongergeveoelens of probeer het ook niet onmiddellijk te verhelpen door iets eetbaars te zoeken.

    Blijf er gewoon een tijdje bij en merk op wat je lichaam nu echt wil.
    Verlang je naar iets warms, koud of knapperig? Iets lichts of echt vullend? Iets troostends?

    Het is ongelooflijk bevredigend om te eten wanneer je ‘echt’ honger hebt.

  • Weg met afleidingen tijdens je maaltijd – zet de televisie – het scherm uit!
    Dit is cruciaal. Het is al moeilijk genoeg om betrokken en gefocust te blijven op je eten met alleen de afleiding van je eigen geest.
    Die ‘beeld’ technologie voegt een extra laag toe tussen jou en bewust eten, proeven en smaak detecteren.

  • Neem deel aan je eten – voor, tijdens en na je maaltijd goed eten kiezen
    Dit is de ‘rode draad’ van bewust eten.
    Denk aan je eten in elke fase van de maaltijd, van de groei van de ingrediënten, tot wat je lichaam wil, naar welke soorten texturen en smaken je hunkert, tot het plezier en de meditatie van het bereiden, tot eindelijk gaan zitten en echt  genieten van je maaltijd.

  • Begrijp je emoties, en eet daarom niet onmiddellijk, stel je eetmoment uit
    Dit is erg moeilijk, omdat je de hele tijd emoties ervaart, en ze je beïnvloeden hoe je oje voelt, wat van invloed is op wat en hoe, wat, waar en hoeveel je wil eten.
    Maar weet dat je je emotie kan herkennen & erkennen, terwijl je bewuste keuzes maakt over wat je nu gaat eten!
    Je zal blij zijn dat je bent gestopt en bewust hebt gehandeld.

  • Plak geen ‘goede’ en ‘slechte’ labels op voeding
    We horen vaak over voedingsmiddelen dat ze ‘goed’ of ‘slecht’ voor je zijn. Uiteraard is het éne voedingsmiddel ‘gezonder’ dan het andere.
    Maar als je energie steekt in het zorgen voor jezelf, lekker eten uit kiest, als je bewust eet, dan verdien je af en toe een lekkernij, een snack, rotzooi en dit ‘zonder oordeel of kritiek’. Alles is ok!
    En als je eenmaal bewuster gaat eten, zal je merken dat je verlangens veranderen, en wat eens bevredigend was, kan nu minder bevredigend zijn en vice versa.

  • Eet met anderen – deel een maaltijd, deel je eten
    Er zijn verschillende redenen om met anderen te eten, het plezier van het eten te delen, de speciale traktatie om iemand te voeden met voedsel dat je met je liefde hebt bereid.
    Ook is er de emotionele steun en connectie van familie en vrienden die zo waardevol is.
    Vaak ben je meer gemotiveerd om een maaltijd te bereiden, te gaan zitten en bewust te eten als je die kan delen met anderen.

  • Neem de tijd
    Dit lijkt een heel eenvoudige regel, maar is verrassend moeilijk. Je bent gewend om onderweg te eten, vaak zonder zelfs maar te gaan zitten of uit je auto te stappen.
    Een groot deel van bewust eten is jezelf de tijd geven om van je eten te genieten en elke hap te proeven terwijl je kauwt.
    Leg je vork tussen de happen neer. Pauzeer tussen de happen en kijk naar het eten op je bord – wat zie je?
    Door hierop te oefenen wordt je je  bewust van je eten en je eet-ervaring.

  • Stop voordat je een vol gevoel hebt
    Als je gedachteloos eet, is het gemakkelijk om door te blijven eten.
    Een deel van bewust eten is weten hoe het voelt om je ‘tevreden’ te voelen, wat niet hetzelfde is als vol zijn.
    Het kost je brein ongeveer 20 minuten voordat het de boodschap krijgt dat je voldoende hebt gegeten. Er is een punt waarop je honger wordt gestild, maar er is nog wat ruimte over in je maag – dat is een zeer comfortabele en evenwichtige plek om te zijn.
    Het is ook een manier om de overvloed en het voorrecht dat we hebben te erkennen en te eren. Hoogstwaarschijnlijk is wat je denkt dat een typische portie is, meer dan wat we nodig hebben.

  • Veel plezier – geniet van elke hap die eet
    Plezier hebben tijdens het eten. Dit is heel belangrijk.

    Zoek voor jezelf uit welk deel van bewust eten je echt leuk vindt en oefen hierop. Is het koken, tuinieren of de tafel dekken? Wat het ook is, zoek manieren om het in je routine op te nemen en het leuk te maken.
    Als je succesvol wilt zijn met bewust eten, moet je ervan genieten.

Bewust eten is de meest comfortabele en gezonde manier om je leef & eetstijl op de rails te krijgen en te houden!